Νέες αλλαγές για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου !!!!
Σε ένα άθλημα όπου καθημερινά εξελίσεται και οι απαιτήσεις σε τεχνικό-τακτικό επίπεδο αυξάνονται.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η πολυπλοκότητα των επιλογών και ενεργειών, τόσο σε ατομικό όσο σε ομαδικό και τακτικό επίπεδο, καθιστούν ''επιστήμη'' πλέον την εφαρμογή τους.
Το παιχνίδι έχει γίνει ταχύτερο, οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται, οι παίκτες έχουν λιγότερο χρόνο ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν λειτουργήσουν, οι ομάδες θα πρέπει να αναπτύξουν περισσότερο τις τεχνικές και τακτικές τους δυνατότητες.
Βασικά χαρακτηριστικά της τάσης αυτής:
Η άριστη τεχνική υπό πίεση (επιδεξιότητα και άριστη τεχνική κάτω από την υψηλή πίεση που συναντάται πλέον στο ανώτερο επίπεδο αγώνων).
Το συνδυαστικό παιχνίδι (ασφάλεια της κατοχής της μπάλας, σε όλες τις αγωνιστικές καταστάσεις, Γρήγορο κι ευέλικτο παιχνίδι, απελευθέρωση από τις καταστάσεις έντονου pressing).
Συντονισμός με και χωρίς την μπάλα (συντονισμός τρεξίματος στον χώρο, στον κατάλληλο χρόνο, με ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση).
Πιεστική άμυνα (ενεργητική άμυνα, με προσανατολισμό στην μπάλα, με έντονο και γρήγορο pressing, με τη συμμετοχή πολλών παικτών).
Ευελιξία στην τακτική συμπεριφορά.
(πλούσιο ρεπερτόριο τεχνικών τακτικών στοιχείων ώστε να υπάρχει σωστή αντίδραση σε όλες τις αγωνιστικές φάσεις του παιχνιδιού).
Παίκτες κλειδιά (πολυσύνθετοι stars, εισαγωγή των παικτών αυτών στο πλάνο τη ομάδας χωρίς να περιορίζεται η ποιότητα τους).
Ελκυστικότητα παιχνιδιού (επιθετικό παιχνίδι, με ξαφνικούς συνδυασμούς σε καλά οργανωμένες άμυνες, πρόκληση του αντιπάλου σε μονομαχίες).
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, πως στην χώρα που διοργανώνει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την αποτυχία των εθνικών ομάδων-τελευταία επιτυχία σε διοργάνωση από το μακρινό 1968...
Οι Άγγλοι αναρωτήθηκαν, ερεύνησαν. Κατέληξαν σε συμπέρασμα (που αφορούσε την ίδια την παιδεία, την κοινωνική συμπεριφορά, τον τρόπο αντίληψης και της επίδρασης στο άθλημα. Και προχώρησαν στην πράξη.
Οι Κ11 και κάτω μαθαίνουν σε ένα ελαφρώς αλλαγμένο κανονισμό.
Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ξεκίνημα του παιχνιδιού.
Ο τερματοφύλακας είναι υποχρεωμένος να παίξει τη μπάλα χαμηλά στον μπακ του κι όχι μακρινό βολέ.
Για να αποτρέψει ο κανονισμός τον «έξυπνο» αντίπαλο προπονητή που θα στήσει 3 επιθετικούς για να πιέσει την πρώτη μπάλα, υποχρεώνει την ομάδα που αμύνεται να περιμένει στο κέντρο (engagement line) μέχρι να υποδεχτεί τη μπάλα ο μπακ, αλλιώς είναι έμμεσο φάουλ.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον μπακ να ξεκινήσει την ανάπτυξη πιο ορθολογικά αντί να ψάξει τη μακρινή μπαλιά που συνεισφέρει στην βελτίωση της αυτοπεποίθησής του.
Όχι τυχαία προφανώς, στον τόπο που η Ακαδημία ο Α.Ο Γιάννινα με το τμήμα παμπαίδων (και προπονητή τον Κωνσταντίνο Μηχαηλίδη) έγινε παγκόσμια γνωστή για το γκολ που ψηφίστηκε στα δέκα καλύτερα ομαδικά όλων των εποχών.
Και την προσκάλεσαν επίσημα η Μπαρσελόνα, η Λίβερπουλ για αυτό ακριβώς το επίτευγμα αναγνωρίζοντας το μεγαλείο αλλά και την εκπαίδευση που προϋποθέτει μια τέτοια ομαδική ενέργεια.
Από εδώ λοιπόν ξεκινά μια "επανάσταση" ουσιαστικά στον τρόπο αντίληψης και εκπαίδευσης σε ότι αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες.
Με άμεση εφαρμογή που ξεκίνησε από το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου στα πρωταθλήματα υποδομών της ένωσης Ηπείρου.
Αλλά και με ολοκληρωμένο πλάνο-πρόταση καταθετειμένο επίσημα στην Ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Στην Ήπειρο, το μέλλον χαμογελά στο παρόν του ποδοσφαίρου μας.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΕΠΟ)
Με γνώμονα τη συνεχής εξέλιξη αλλά και τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει να τις ακολουθεί με σκοπό την εξέλιξη και τη βελτίωσή του.
Θεωρούμε ότι το στρατηγικό πλάνο της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΕΠΟ) για τις ηλικίες νέων και παίδων καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του.
Ο έντονος προβληματισμός μας σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του ποδοσφαίρου μας, η οποία εν μέρει αντικατοπτρίζεται και στα τοπικά πρωταθλήματα υποδομών των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της χώρας μας, μας οδήγησε στην παρακολούθηση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των τμημάτων υποδομής της εμβέλειάς μας, ως ΕΠΣ Ηπείρου.
Για τον λόγο αυτό η ΕΠΣ Ηπείρου εναρμονίζει πλήρως τα πρωταθλήματα υποδομής σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της ΕΠΟ ( πρωτάθλημα προεπιλογής εθνικών ομάδων).
Θεωρoύμε σκόπιμο να καταγράψουμε και να αποστείλουμε τις παρατηρήσεις μας που προέκυψαν από τον παραπάνω προβληματισμό μας και αναφέρουμε τις σκέψεις μας στους παρακάτω άξονες:
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Οι δύο προπονητές (Παίδων και Νέων) της κάθε Ένωσης της χώρας μας, θα ήταν πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό να εκπαιδεύονται, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά σε θέματα που άπτονται των τμημάτων υποδομών από τους πιστοποιημένους από την UEFA προπονητές της ΕΠΟ.
Ακόμη η συμμετοχή των ενωσιακών προπονητών σε σεμινάρια που διοργανώνονται από την ΕΠΟ θα ήταν χρήσιμο να είναι απαραίτητη η παρακολούθησή τους, με σκοπό την αρτιότερη και πληρέστερη κατάρτισή τους πάνω στα θέματα και στα ζητήματα που προκύπτουν κατά την προπόνηση των τμημάτων υποδομής.
Με τη σειρά τους οι προπονητές της κάθε ένωσης θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, με στόχο πρώτα την ενημέρωση και στη συνέχεια την εκπαίδευση των προπονητών που ασχολούνται με τα τμήματα υποδομής ( ακαδημίες ποδοσφαίρου) της εμβέλειάς τους, ώστε όλοι οι προπονητές να είναι ενήμεροι για το στρατηγικό πλάνο της ΕΠΟ και να υπάρχει μια ενιαία γραμμή για την προπόνηση των νεαρών αθλητών.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την οργάνωση σεμιναρίων (θεωρητικού και πρακτικού μέρους) από τις τοπικές ενώσεις, όπου θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθησή τους από τους εκάστοτε προπονητές των ομάδων.
ΑΞΟΝΑΣ 2: ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ14 ΚΑΙ Κ12
Θα ήταν χρήσιμο η κάθε ένωση να δημιουργήσει δύο ομάδες εικοσιδύο (22) παιχτών (δύο σε κάθε θέση), την Κ14 και την Κ12, οι οποίες θα απαρτίζονται από ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν το 2001-02 και 2003-04 (παίδων-προπαίδων) αντίστοιχα, προερχόμενοι από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της περιοχής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλό θα ήταν να επανέλθει το πρωτάθλημα προπαίδων των ενώσεων αντίστοιχα με το πρωτάθλημα νέων και παίδων.
Εφόσον η Ομοσπονδία κρίνει ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση με τη δημιουργία τριών πρωταθλημάτων η πρόταση μας είναι, το αντίστοιχο πρωτάθλημα νέων να σταματήσει να λειτουργεί λόγω του ότι υπάρχει ήδη ομάδα διαμορφωμένη Κ16 Κ15 από προηγούμενες προεπιλογές.
Οι ηλικίες 1999-2000 δεν αναφέρονται στη συμπληρωματική πρόταση, γιατί η προεπιλογή των παιχτών της Κ16 (1999) και Κ15 (2000) για την εθνική μας ομάδα έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η πιθανότητα ανεύρεσης κάποιου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή, που θα στελεχώσει την αντίστοιχη ηλικία της εθνικής ομάδας υπάρχει, όμως οι πιθανότητες είναι μηδαμινές.
Λόγοι Δημιουργίας των Κ14 και Κ12
- Είναι η μελλοντική στελέχωση των αντίστοιχων ηλικιών της εθνικής ομάδας. Για την καλύτερη επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει οι νεαροί αθλητές να προπονούνται σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού, για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης.
- Χωρίς σωστή καθοδήγηση δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε έτοιμους αθλητές, ώστε να ενσωματωθούν άμεσα στο πνεύμα και στην κουλτούρα της εθνικής ομάδας, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί με καθημερινή προπόνηση με τους καταρτισμένους, σύμφωνα με τον παραπάνω Άξονα 1 ενωσιακούς προπονητές.
Συνοψίζοντας, οι εικοσιδύο (22) επιλεγμένοι παίχτες κάθε ομάδας (Κ14 και Κ12) από τον αντίστοιχο ενωσιακό προπονητή, θα προπονούνται μαζί του και όχι με τις ομάδες στις οποίες ανήκουν, από Δευτέρα έως Παρασκευή (ενδιάμεσα ένα ρεπό), αλλά θα έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα των ακαδημιών της κάθε τοπικής ένωσης.
ΑΞΟΝΑΣ 3: ΠΛΑΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Με γνώμονα την εξέλιξη και την ανάπτυξη, ο τρόπος εκμάθησης του ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα υποδομών αλλάζει.
Σκοπός μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη των μικρών αθλητών, βάζοντάς τους σωστές βάσεις και γερά θεμέλια για το απαιτητικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Για αυτό το λόγο προχωράμε στις εξής αλλαγές και στην εναρμόνισή μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου